ЗЛАТИБОР

Пространа златеста висорамнина со просечна висина од 1000м, извонредно погодна за спорт и рекреација, но и за оние кои сакаат да ја подобрат својата физичка состојба. Денес Златибор е значаен спортско-рекреативен и туристички центар. Се одликува со микроклима, со голем број на сончеви денови во текот на целата година, топли лета и благи зими, со снежна покривка од октомври до мај. Чудотворната клима во Златибор е поволна за работата на срцето и крвниот притисок, лечење на астма и и други алергиски заболување, меѓутоа е поволна и за припрема на спортисти. Златибор е планина со неверојатна убавина, пријатна клима, пространи ливади,, бујни шуми, планински потоци. Лоцирана е во западна Србија, околу 230Км од Белград. Се простира на површина од 1000Км2, долга е 30Км и широка е 15Км. Највисокиот врв е Торник (1496м).