Вечниот Рим

rome

                                                                                                         26.04-29.04.2019

 

Сите патишта водат во РИМ… И навистина е така.
Овој град секојдневно го чувствува тоа. Mилионите туристи кои постојано го посетуваат градот, се уверуваат во фактот дека тој има одбележано една цела епоха во светската историја. Попознат како “Римското царство”, овој период од светската историја и денес е видлив благодарејќи им на мноштвото споменици кои сочувани од забот на времето сеушт го красат овој град.
Тој, едноставно речено е музеј на отворено. Неговото значење, во времето кога сеуште се дефинирала новата европска и светска цивилизација е навистина големо. Напуштањето на паганството и прифаќањето на христијанството, е можеби пресудниот момент за неговото добивање на вечно место во светската историја. 
Седиштето на “светата столица” на една од најголемите светски религии (католичка-христијанска) т.е. државата Ватикан е токму тука – во самото срце на Рим. Да го посетите вечниот Град – Рим, а да не го доживеете Ватикан, е невозможно. Ватикан се наоѓа на десниот брег на реката Тибар и денес е најмалата држава на светот.
Сред огромниот плоштад Св.Петар се издига најголемата црква на светот, Базиликата Св.Петар. Таа постои речиси колку и христијанството, а нејзината златна внатрешност ја красат најпознатите мозаици, фрески и скулптури во светот, како статуата Пиета на Микеланџело. Едноставно, фасцинантно!
Пред базиликата се наоѓа познатата Колонада на Бернини. Застанете во центарот на плоштадот и оттаму следува изненадувачка глетка, доказ за архитектонската совршеност. Не пропуштајте ја ожноста да фрлите поглед на плоштадот Св.Петар од Куполата, која е дело на Микеланџело. Глетката е величенствена: целиот Ватикан и седумте римски ридови на дланка!

Галерија

Ценовник

 

ЦЕНА НА АРАЖМАНОТ (BASIC) 

439 € / 27.218 мкд

ЦЕНА ЗА (STANDARD) со вклучени 2 разгледи

459 € / 28.458 мкд

ЦЕНА ЗА (SUPERIOR) со вклучени 4 разгледи 

564 € /34.968 мкд 

 

РАЗГЛЕДИ И ПОСЕТИ

BASIC

STANDARD

SUPERIOR

Организиран панорамски разглед на Рим

15€

Посета на римокатоличките катедрали и гробот на Св.Кирил (со метро)

10€

Посета на Ватикан (со метро): резервација, слушалки, водич и влезница

50€

50€

Посета на Тиволи со превоз, водич и влезница

65€

65€

√-вклучено во пакет цената на аранжманот!

Програма на патување

Забелешки